12 Oils of Ancient Scripture – zestaw 12 olejków biblijnych

21 maja 2015 admin Zestawy

Główne Olejki w Starożytnych Pismach – jest ponad 600 wzmianek w Biblii o olejkach eterycznych i/lub roślinach aromatycznych, z których były one pozyskiwane.

12_olejków_biblijnychOLEJKI ETERYCZNE BYŁY UŻYWANE W CZASACH BIBLIJNYCH

Dr. Gary Young: Jednym z obszarów studiów i badań, który był naprawdę ekscytujący w czasie moich podróży do obszarów starożytnego Egiptu i także do Izraela, było Biblijne powiązania pomiędzy Chrystusem i olejkami eterycznymi. Powiązania, o których czytamy w Biblii są bardzo interesujące.
Wzmianki te można znaleźć w całej Biblii. Ale po czasach Chrystusa już nie tak często jak przed. Mojżesz otrzymał cały przepis do opracowania aby pomóc dzieciom Izraela. Wiemy, że Hyssop (hyzop) został użyty w czasie wielkich plag w Egipcie aby ochronić dzieci Izraela przed zarażeniem się chorobą. W wielu miejscach Frankincense (żywica olibanowa, kadzidło) jest wspomniany jako „święty olej namaszczenia”. Frankincense jest znany w historii jako olej używany do leczenia chorób psychicznych i emocjonalnych.
Kiedy wcześni Egipcjanie używali olejków do swoich duchowych i religijnych rytuałów, wierzyli (opierając się na dowodach lub nie), że im więcej perfumowanych olejków zapachowych będą mieli na sobie, tym bardziej przybliży ich to do bogów. Wierzyli oni również, że im bardziej uperfumują swoje ciała, tym większą przyjemność sprawią swoim bogom. Więc Egipcjanie – zwłaszcza królowie, faraonowie, kapłani, królowe i kapłanki – oddawali część samym sobie przy pomocy olejków każdego dnia, a być może nawet kilka razy dziennie.

Kiedy czytamy niektóre historie o Kleopatrze i królach Egiptu, dowiadujemy się, że dosłownie kąpali się oni w olejach i byli masowani nimi kilka razy dziennie. Nosili oni też na głowach stożki nasączone olejkami z woskiem pszczelim i tłuszczami. Kiedy wysoka temperatura w ciągu dnia topiła wosk, tłuszcze i olejki spływały w dół po szyi na całe ciało, perfumując je przez cały dzień. Egipcjanie byli mocno przekonani, że olejki posiadają wartości, które pozwolą im wejść do królestwa duchowego.

12 podstawowych olejków z Biblii (w buteleczkach 5 ml)

12OilsOfAncientScripture12 podstawowych olejków w Biblii jest wymienionych poniżej w porządku od:

  • najczęściej wspominanych: Myrrh – ( 156x ),
  • do najmniej: Rose of Sharon – ( 3x ).
  1. Myrrh (Commiphora myrrha) – mirra: wspomniany 18x bezpośrednio + 138x pośrednio = 156x (Pismo Święte: Księga Rodzaju 37: 25, 43: 11; Księga Wyjścia 30: 23; Księga Estery 2: 12; Księga Psalmów 45: 8; Księga Przysłów 7: 17 (również w Księdze Wyjścia 30: 34 jako „stacte”); Pieśń nad Pieśniami 1: 13, 3: 6, 4: 6, 14, 5: 1, 5, 13; Ewangelia wg św Mateusza 2: 11, 26: 7, 9, 12; Ewangelia wg św Marka 14:3, 4, 15: 23; Ewangelia wg św Łukasza 7: 37, 38, 46, 23: 56; Ewangelia wg św Jana 11: 2, 12: 3, 5, 19: 39.)

Rodzina: Burceraceae Mirra

Źródło: gumowa żywica z pni i gałęzi drzew. Warto zauważyć, że frankincense to także gumowa żywica z drzew rosnących na pustyni z tej samej rodziny – burseraceae – jak również Balsam z Gilead.

Skład chemiczny:

  • półtoraterpeny – 62%
  • półtoraterpeny furonics
  • ketony półtoraterpen
  • węglowodory
  • aldehydy

Starożytne zastosowanie: matki w ciąży namaszczały się, aby ochronić się przed infekcjami i aby mieć dobre samopoczucie. Wierzyły również, że ochroni to ich dzieci przed klątwą pokoleń (Księga Wyjścia 20: 5, 34: 7; Księga Liczb 14: 18; Księga Powtórzonego Prawa 5: 9). Dyfuzowany i wdychany w czasie pracy redukował lęk, niepokój i umacniał spokój, a masowany w krocze ułatwiał rozciąganie. Używany po porodzie aby zapobiec lub usunąć rozstępy. Czasami wcierany w pępowinę noworodków, aby chronić pępek przed infekcją, co symbolizowało odcięcie klątwy pokoleń odziedziczonej po przodkach. Być może z powodu wszystkich tych zastosować przyniesiono Myrrh Marii i malutkiemu Jezusowi. Używany również w starożytnych czasach w chorobach skóry, higienie jamy ustnej, balsamowaniu i jako odstraszacz owodów. Egipcjanie nosili stożki tłuszczu na głowach zawierające myrrh, które się topiły w słońcu pustyni i utrzymywały ich ciała skąpane w myrrh i innych olejkach. Myrrh był zawsze popularnym olejkiem bazowym, od czasów starożytnych do dzisiaj, przedłuża żywotność zapachu innych olejków. Tym samym był mieszany z wieloma perfumami i maściami w czasach biblijnych. W Piśmie Świętym słowo oznaczające myrrh, „muron”, często było tłumaczone jako „maść”, bez zdradzania czy w jej skład wchodził faktycznie myrrh. (Zobacz Rozdział 10).

Współczesne zastosowanie: antyseptyczny, równoważy pracę tarczycy i systemu wydzielania dokrewnego, wspiera system odpornościowy. Zapalenie oskrzeli, biegunka, pleśniawki u dzieci, grzybica pochwy, stóp, skóry głowy, wirusowe zapalenie wątroby, popękana skóra, zmarszczki. Przynosi emocjonalną ulgę. Półtoraterpeny przeprogramowują nieprawidłowe informacje zapisane w DNA na poziomie komórkowym, tym samym przynosząc całkowite wyleczenie. Jak w czasach starożytnych, myrrh jest wciąż używany jako baza do przedłużania innych zapachów. Jest używany w wielu perfumach jak Alliage (Este Lauder), Matchbelli (Matchbelli) i LeSport (St. Lsurent), które także zawierają sandalwood. (Zobacz Rozdział 10 po więcej informacji).

Sposób użycia: miejscowo, doustnie.

Olejek myrrh można znaleźć w: 7th Heaven Kit (Humility, White Angelica), Exodus II, 3 Wise Men, Abundance, Hope.

  1. Frankincense (Boswelia carteri) – kadzidło: wspomniany 22x bezpośrednio + 59x pośrednio = 81x (Pismo Święte: Księga Wyjścia 30: 34; Księga Kapłańska 2: 1, 15, 16; 5: 11; 6: 15; 24: 7; Księga Liczb 5: 15; 16: 46-50 (Aaron zatrzymuje plagę); 1 Księga Kronik 9: 29; Księga Nehemiasza 13: 5, 9; Pieśń nad Pieśniami 3: 6; 4: 6, 14; Księga Izajasza 59: 20; 60: 3, 6 (te wersy z Księgi Izajasza przepowiadają nadejście trzech Mędrców) Księga Izajasza 66: 3; Księga Jeremiasza 6: 20; 17: 26; 41: 5 (Uwaga: w tych sześciu wzmiankach z Izajasza i Jeremiasza jest hebrajskie słowo „lebonah”, które znaczy frankincense), Ewangelia wg św Mateusza 2: 11 (tam jest wizyta trzech Króli), Apokalipsa św Jana 18: 13)

Rodzina: Burseracea Kadzidło, żywica olibanowa

Źródło: oleisto – gumowa żywica z pni drzew i gałęzi. Warto zauważyć, że Myrrh jest również gumową żywicą z drzew rosnących na pustyni z tej samej rodziny – Burseraceae – jak również Balsam i Gilead.

Skład chemiczny:

  • monoterpeny: alfa pinen, limonen – 42%,
  • półtoraterpeny – 8%
  • alkohole terpenowe: borneol

Starożytne zastosowanie: święty olej używany do namaszczania, lek na wszystko, używany do wzmocnienia medytacji i podniesienia duchowej świadomości, asystował w procesie umierania, używany do balsamowania i perfumowania. Frankincense był używany do namaszczania nowo narodzonych synów króli i kapłanów, może dlatego też został przyniesiony Jezusowi. Frankincense składa się w większości z monoterpen i jako olej namaszczający umacnia w nas obraz Boga. (Księga Rodzaju 1: 26). (Zobacz Rozdział 2, str. 27-31)

Współczesne zastosowanie: monoterpeny przeprogramowują pamięć komórkową, tym samym przynoszą całkowite wyleczenie; pomaga utrzymać prawidłową odnowę komórkową; rak, depresja, alergie, bóle głowy, zapalenie oskrzeli, opryszczka, zapalenie migdałków (angina), tyfus, kurzajki, uszkodzenia mózgu, rozległe obrażenia głowy, pobudza produkcje białych krwinek (komórek obronnych), środek wykrztuśny. Używany w powszechnie znanych perfumach: Old Spice (Shulton), Cinnabar i Youth Dew (Estee Lauder).

Sposób użycia: dyfuzować, miejscowo, doustnie, w kadzidle.

Olejek Frankincense można znaleźć w: 7th Heaven Kit (Gathering, Humility, Inspiration, Awaken (Forgiveness, Harmony)), Exodus II, 3 Wise Men, Abundance, Acceptance, Brain Power, Trauma Life, Valor.

  1. Cedarwood (Cedrus atlantica) – drzewo cedrowe: wspomniany 5x bezpośrednio (Pismo Święte: Księga Kapłańska 14: 4, 6, 49, 51,52; Księga Liczb 19: 6) + 65x jako drzewo/drewno = 70x

Rodzina: Pinaceae, Cedr atlaski

Źródło: kora drzewa

Skład chemiczny:

  • półtoraterpeny – 98% (najwięcej ze wszystkich olejków)
  • alkohole seskwiterpenowe

Starożytne zastosowanie: oczyszczanie trądu, oczyszczanie rytualne po dotknięciu zmarłego lub innej rzeczy uważanej za „nieczystą”, rytualne oczyszczanie ze złych duchów, kosmetologia, balsamowanie, problemy skórne, wiele lekarstw, efekt uspokajający. Jest to prawdopodobnie jeden z pierwszych i najstarszych destylowanych olejków w Chinach, Sumerii i Egipcie, gdzie używano olejku Cedarwood do balsamowania, dezynfekcjii, higieny i innych celów ponad 5000 lat temu. Wspomniany w tablicach babilońskich datowanych na 1800 lat B.C.

Współczesne zastosowanie: odstrasza owady, wypadanie włosów, gruźlica, zapalenie oskrzeli, rzeżączka, choroby skórne (trądzik, łuszczyca). Cedarwood jest najbogatszym w półtoraterpeny ze znanych olejków (98%), które mogą przeprogramować nieprawidłowe informacje i dostarczać tlen do komórek. Wspomaga głęboki sen (stymuluje melatoninę), uwalnia emocje, przynosi jasność umysłu.

Sposób użycia: dyfuzować, miejscowo, doustnie, w kadzidle.

Olejek Cedarwood można znaleźć w: 7th Heaven Kit (Inspiration, Sacred Mountain) i Brain Power.

  1. Cassia (Cinnamomum cassia) – kasja: wspomniany 3x bezpośrednio (Pismo Święte: Księga Wyjścia 30: 24; Księga Psalmów 45: 8; Księga Ezechiela 27: 19) + 65x pośrednio = 68x

Rodzina: Lauraceae (laurel) Cynamon chiński, Kasja

Źródło: kora drzewa

Skład chemiczny:

  • aldehydy,
  • estry,
  • fenylopropanoidy

Zastosowanie starożytne: składnik świętego oleju do namaszczania Mojżesza.

Współczesne zastosowanie: buduje system immunologiczny i wspomaga naturalne zdolności obronne organizmu.

Sposób użycia: dyfuzować, miejscowo, doustnie, w kadzidle.

Olejek Cassia można także znaleźć w Exodus II.

  1. Galbanum (Ferula gummosa): wspomniany 1x bezpośrednio (Pismo Święte: Księga Wyjścia 30: 34-36) + 54x pośrednio = 55x

Rodzina: Apiaceae (parsley) Feruła, zapaliczka

Źródło: żywica w pniach i gałęziach

Skład chemiczny:

  • monoterpeny – 70%,
  • półtoraterpeny – 15%

Starożytne zastosowanie: święty olej używany do namaszczania, składnik wielu lekarstw, perfumy, podnoszący na duchu a jednocześnie wzmagający uczucie silnego stąpania po ziemi, przeciwbólowy, przeciw spazmowy i skurczowy, moczopędny.

Współczesne zastosowanie: wrzody, trądzik, astma, chroniczny kaszel, skurcze, niestrawność, bóle mięśni, tkanka bliznowata, zmarszczki, rany, równoważący emocjonalnie. Monoterpeny przeprogramowują pamięć komórkową, jednocześnie przynosząc całkowite wyleczenie. Kumaryny to antyseptyczne fenole, które mają zapach ziemi jak świeżo skoszone siano lub trawa.

Sposób użycia: miejscowo, doustnie.

Olejek Galbanum można znaleźć w: 7th Heaven Kit (Gathering) i Exodus II

  1. Onycha (Styrax benzoin): wspomniany 1x bezpośrednio + 54x pośrednio = 55x (Pismo Święte: Księga Wyjścia 30: 34; również w Talmudzie i Starym Testamencie Apokrycha: Sirach 24: 15)

Rodzina: Styracaceae Styrak

Źródło: żywica drzew

Skład chemiczny:

  • aldehydy fenoli: aldehyd benzoesowy i wanilina
  • kwasy fenolowe: benzoesowe i cinamonowe
  • estry
  • diterpeny; triterpeny (Di- i Tri-terpeny są niezbyt często znajdowane w olejkach eterycznych poza ilościami śladowymi. Są one cięższe niż mono- i półtoraterpeny. Czyni to onycha najbardziej kleistym z olejków. Najcięższe terpeny dają także kolor roślinom, owocom i kwiatom i dają złoty kolor onycha. Aldehydy wanilinu dają onycha jej charakterystyczny zapach. Nazywany także: „żywica benzoesowa”, „Balsam Friara” i „Java Frankincense”.

Starożytne zastosowanie: perfumy, mieszany w świętych olejach do namaszczania, przynoszący ulgę, pocieszenie i podnoszący na duchu, maść na leczenie ran skóry. Używany jako olej bazowy.

Współczesne zastosowanie: stymuluje wydalanie nerek, używany przy kolkach, wzdęciach, zaparciach, może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Wdychany przy zapaleniu zatok, zapaleniu oskrzeli, przeziębieniach, kaszlu i bólu gardła. Łagodzący, używany przy zapaleniu skóry i ranach. Uwalnia od stresu, kiedy jest używany w czasie masażu.

Sposób użycia: wdychanie, do masażu, miejscowo, opatrywanie ran.

Dostępny tylko w „Oils of Ancient Scripture Kit”.

olejki_biblijne

  1. Spikenard (Nardostachys jatamansi) – nard: wspomniany 7x bezpośrednio + 10x pośrednio = 17x (Pismo Święte: Pieśń nad Pieśniami 1: 12; 4: 13, 14; Ewangelia wg św Mateusza 26: 6-7; Ewangelia wg św Łukasza 7: 36-38; Ewangelia wg św Marka 14: 3; Ewangelia wg św Jana 12: 1-3; „Wyrzucali też wiele złych duchów, a wielu chorych namaszczali olejem i uzdrawiali.” – Ewangelia wg św Marka 6: 13)

Rodzina: Valerianaceae Jatamansi

Źródło: korzenie roślin

Skład chemiczny:

  • półtoraterpeny – 93% – trzeci najbogatszy w półtoraterpeny ze wszystkich znanych olejków (tylko Cedarwood 98% i Vetiver 97% mają więcej, a Sandalwood ma 90%)
  • estry: octan bornylu, izobornyl walerianowy
  • fenole
  • alfa pinen (również w Cistus, Cypress, Frankincense, Galbanum, Myrtle)

Starożytne zastosowanie: perfumy, lekarstwa, tonik do skóry, poprawiający nastrój, redukujący niepokój. Jeden z ostatnich olejków, jakie otrzymał Jezus przed aresztowaniem i zaprowadzeniem na krzyż, być może aby pomóc mu w czekających go zadaniach. Leczy tkankę bliznowatą.

Współczesne zastosowanie: alergie, migreny, mdłości, częstoskurcz, wspomaga układ krążenia, rozluźnia, łagodzi, uspokaja emocjonalnie. Podnosi nastrój.

Sposób użycia: nakładać na podbrzusze, miejscowo, na stopy, na głowę, wdychać.

Olejek Spikenard można znaleźć w: 7th Heaven Kit (Humility), Exodus II

  1. Hyssop (Hyssopus officinalis) – hyzop: wspomniany 12x bezpośrednio = 12x (Pismo Święte: Księga Wyjścia 12: 22; Księga Kapłańska 14: 4, 6, 49, 51, 52; Księga Liczb 19: 6, 18; 1 Księga Królewska 4: 33; Księga Psalmów 51: 7; Ewangelia wg św Jana 19: 29; List do Hebrajczyków 9: 19)

Rodzina: Lamiaceae (mint) Hizop

Źródło: gałęzie i liście

Skład chemiczny:

  • ketony fenoli 50%,
  • monoterpeny 20-30%,
  • półtoraterpeny 5-10%
  • fenylopropanoidy
  • etery 1-3%

Starożytne zastosowanie: oczyszczanie duchowe, pomoc w skupieniu myśli w czasie medytacji, oczyszczenie z grzechu, uzależnień i niszczących przyzwyczajeń; składnik wielu lekarstw, przynosił ulgę w oddychaniu, zmniejszał przekrwienie, odstraszał złe duchy (w czasie plag egipskich Izraelici znaczyli progi domów gałęzią hyzopu, uwalniając jego aromatyczne olejki, razem z krwią owcy, jako ochronę przed aniołem śmierci). W czasie ostatnich chwil na krzyżu, Jezusowi oferowano gąbkę nasączoną kwaśnym winem razem z gałęzią hyzopu. Dlaczego hyssop? Ukrzyżowanie to śmierć przez uduszenie, kiedy płuca powoli wypełniają się płynem. Wdychanie zapachu hyssop mogło być oferowane przez kobiety z litości umierającym na krzyżu, ułatwiając oddychanie i przynosząc ulgę fizyczną jak i emocjonalną.

Współczesne zastosowanie: monoterpeny przeprogramowują niewłaściwe informacje zapisane w DNA i tym samym przynoszą całkowite wyzdrowienie na poziomie komórkowym. Hyssop przynosi ulgę w stanach niepokoju, artretyzmie, astmie, infekcjach dróg oddechowych, przy pasożytach, bólu gardła, skaleczeniach i ranach. Spala tłuszcz, zwiększa pocenie się, odtruwa i równoważy emocjonalnie. Lamiaceae to ta sama rodzina roślin, z której pochodzi wiele innych olejków: basil, marjoram, oregano, thyme i peppermint.

Sposób użycia: dyfuzować, miejscowo, doustnie.

Olejek Hyssop można znaleźć w: 7th Heavan Kit (White Angelica, Awaken), Harmony, Exodus II, Relieve It, Immupower.

  1. Sandalwood / Aloes (Santalum album) – drzewo sandałowe: wspomniany 5x bezpośrednio = 5x (Pismo Święte: Księga Liczb 24: 6; Księga Psalmów 45: 8; Księga Przysłów 7: 17; Pieśn nad Pieśniami 4: 14; Ewangelia wg św. Jana 19: 39)

Rodzina: Sandalanceae, Drzewo Sandałowe

Źródło: drewno drzewa

Skład chemiczny:

  • półtoraterpeny – 90%
  • alkohole seskwiterpenowe: santanole
  • aldehydy
  • kwas węglowy

Starożytne zastosowanie: pomagał w medytacji, afrodyzjak, balsamowanie.

Współczesne zastosowanie: Sandalwood jest czwartym z kolei pod względem zawartości półtoraterpenów ze wszystkich olejków (90%). Półtoraterpeny przeprogramowują niewłaściwe informacje i przenoszą tlen na poziomie komórkowym. Używany do pielęgnacji skóry, wspomaga głęboki sen (stymuluje wydzielanie melatoniny); wspomaga kobiecy system rozrodczy i układ wydzielania dokrewnego; stosowany przy infekcjach układu moczowego.

Sposób użycia: dyfuzować, miejscowo, doustnie, palić w kadzidle.

Olejek Aloes/Sandalwood można znaleźć w: 7th Heaven Kit (Dream Catcher, Gathering, Inspiration, White Angelica, Awaken, Harmony, Three (3) Wise Men).

  1. Myrtle (Myrtus communis) – mirt: wspomniany 6x bezpośrednio = 6x (Pismo święte: Księga Nehemiasza 8: 15; Księga Ester 2: 7 (hebrajskie imię Ester było Hadassah, co oznaczało Myrtle.) Księga Izajasza 41: 19; 55: 13; Księga Zachariasza 1: 7-11)

Rodzina: Murtaceae Mirt pospolity

Źródło: liście drzew

Skład chemiczny:

  • monoterpeny: alfa pinen, alkohole monoterpenowe – 25%,
  • półtoraterpeny: ketony; estry terpen – 9%
  • terpeny utlenione: cineol (eukaliptol)

Starożytne zastosowanie: ceremonie religijne, oczyszczanie z rytualnych zanieczyszczeń.

Współczesne zastosowanie: równoważenie pracy tarczycy i ogólnie hormonów, łagodzenie układu oddechowego, udrażnia górne drogi oddechowe, infekcje zatok, gruźlica, przeziębienia, grypa, kaszel, zapalenie oskrzeli, astma, choroby skóry (trądzik, łuszczyca, pryszcze, siniaki).

Sposób użycia: wdychanie, wcieranie w klatkę piersiową, dyfuzowanie. Olejek zalecany dla dzieci.

Olejek Myrtle można znaleźć w: 7th Heaven Kit (Inspiration), Endoflex, Purification, R.C.

  1. Cypress (Cupressus sempervirens) – cyprys: wspomniany 1x bezpośrednio + 4x pośrednio = 5x (Pismo Święte: Księga Rodzaju 6: 14; Księga Izajasza 44: 14; 1 Księga Królewska 9: 11; Pieśń nad Pieśniami 1: 17)

Rodzina: Cupressaceae Cyprys

Źródło: liście

Skład chemiczny:

  • monoterpeny: alfa pinen
  • półtoraterpeny: alkohole półtoraterpenowe
  • alkohole diterpenowe

Starożytne zastosowanie: artretyzm, zapalenie krtani, redukuje blizny na skórze, skurcze. Olejek cyprysowy jest wspomniany z tablicach babilońskich datowanych na 1800 lat B.C.

Współczesne zastosowanie: wspomaga układ krążenia (zwiększa krążenie, wzmacnia naczynia krwionośne, kontroluje wylewy krwi i krwawienie z nosa, przynosi ulgę przy bólach w klatce piersiowej), korzyści emocjonalne: łagodzi uczucie straty, przynosi uczucie bezpieczeństwa i mocnego stąpanie po ziemi; pomaga w czasie menstruacji i menopauzy. Monoterpeny przeprogramowują pamięć komórkową wprowadzając właściwe informacje, tym samym programując całkowite wyzdrowienie na poziomie komórkowym. Olejek Cypress również wspomaga produkcję leukocytów (białych ciałek krwi), które wzmacniają naturalne właściwości obronne organizmu.

Sposób użycia: masować wzdłuż kręgosłupa, pod pachami, na stopach, sercu i klatce piersiowej.

Olejek Cypress można znaleźć w: Aroma Seize (na skurcze mięśni), R.C. (przekrwienie układu oddechowego).

  1. Rose of Sharon / Cistus (Labdanum – Cistus ladanifer) – czystek ladanowy: wspomniany 1x bezpośrednio + 2x pośrednio = 3x (Pismo Święte: Pieśń nad Pieśniami 2: 1 /Róża wspomniana w Księdze Izajasza 35: 1 jest innym gatunkiem/. Zobacz Księgę Rodzaju 37: 25 i 43: 11, gdzie Myrrh jest wspomniany po angielsku, ale hebrajskie słowo w tym wersie to ladanum, co właściwie znaczy Rock Rose lub Rose of Sharon. „Choruje ktoś wśród was? Niech sprowadzi kapłanów Kościoła, by się modlili nad nim i namaścili go olejem w imię Pana.” List św. Jakuba Apostoła 5: 14)

Rodzina: Cistaceae Czystek

Źródło: gałęzie

Skład chemiczny:

  • monoterpeny: alfa pinen, kamfen
  • aldehydy: ketony

Starożytne zastosowanie: podnoszący na duchu, składnik perfum. Czystek ladanowy wykorzystywany był też w leczeniu chorób przeziębieniowych i wszystkich innych związanych z nieżytem i zakażeniami układu oddechowego, ponadto zaburzeń miesiączkowania, stanów histerii.

Współczesne zastosowanie: antyseptyczny, wzmacniający odporność, neurotoniczny, pomocny w regularnej odnowie komórek, uspokajający nerwy. Monoterpeny przeprogramowują pamięć komórkową tym samym przynosząc całkowite uzdrowienie. Olejek Cistus hamuje rozwój wielu bakterii i grzybów, np. Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Escherichia coli (pałeczka okrężnicy), Helicobacter pylori, Klebsiella pneumonia (pałeczka zapalenia płuc), Candida albicans, Candida tropicalis. Czystek ladanowy działa lekko przeciwbólowo, wykrztuśnie, odkażająco, powlekająco, pobudzająco na miesiączkowanie, przeciwnerwicowo, żółciopędnie i przeciwzapalnie. Zawarte w nim diterpeny labdanowe wykazują działanie cytostatyczne i cytotoksyczne wobec wielu linii komórek nowotworowych, np. piersi, okrężnicy, białaczki – patrz publikacja Hatziantoniou S., Dimas K., Georgopoulos A., Sotiriadou N., Demetzos C. 2006) Cytotoxic and antitumor activity of liposome-incorporated sclareol against cancer cell lines; a także praca: Vasiliki Falara, Eran Pichersky, Angelos K. Kanellis: A Copal-8-ol Diphosphate Synthase from the Angiosperm Cistus creticus subsp. creticus Is a Putative Key Enzyme for the Formation of Pharmacologically Active, Oxygen-Containing Labdane-Type Diterpenes; Plant Physiology, September 2010, Vol. 154, pp. 301–310). Warto zauważyć, że monoterpen alfa-pinen można również znaleźć w Myrtle, Galbanum, Frankincense, Cypress i Spinkenard i może być podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za zdolności wszystkich olejków do przeprogramowywania pamięci komórkowej.

Sposób użycia: dyfuzować lub nakładać miejscowo z olejem do masażu.

Rose of Sharon jest dostępna pod nazwą „Cistus oil” i wchodzi w skład Immupower.

 

Unikalne właściwości chemiczne Olejków Biblijnych:

12-oils-scriptureOlejki biblijne zawierają głównie trzy grupy składników:

  • półtoraterpeny,
  • monoterpeny
  • i fenylopropanoidy.

Jest ponad 10.000 rodzajów półtoraterpenów, ponad 2.000 rodzajów monoterpenów i setki fenypropanoidów. Fenylopropanoidy są antyseptyczne i oczyszczają ściany receptorów. Półtoraterpeny natleniają, poprawiają nastrój i przeprogramowują źle zapisane informacje w DNA. Monoterpeny są nieprzyjazne dla drobnoustrojów i przeprogramowują komórki z właściwymi informacjami.

Półtoraterpeny można znaleźć w: Cederwood 98%, Spikenard 93%, Sandalwood 90%, Myrrh 62%, Galbanum 30%, Cypress 25%, Hyssop 20%, Myrtle 9%, Frankincense 8%. Jesli chodzi o monoterpeny, główna to alfa pinen znaleziony w: Rose of Sharon 50%, Galbanum 45%, Frankincense 40%, Cypress 28%, Myrtle 25%, Spikenard 2%. Półtoraterpeny i alfa pinen podnoszą na duchu jak również ich wlaściwości utlenianiające tworzą środowisko uniemożliwiające przeżycie komórek rakowych. Wspomagają one także bardzo efektywnie system immunologiczny i wzmacniają naturalne zdolności obronne organizmu.

Fenyle można znaleźć w: Calamus, Cinnamon, Galbanum, Onycha i Spikenard. Fenole oczyszczają ściany receptorów komórkowych i przynoszą równowagę hormonalną oraz wlaściwe funkcje organizmu. Współczesne badania wykazały, że cynamon jest skuteczny w zwalczaniu niektórych bakterii jak Penicylina i Ampicylina. (Drugie wydanie EODR, str. 411). Monoterpeny i Kamfeny znalezione w Galbanum i Rose of Sharon sa wirusobójcze, mogą oczyszczać układ krążenia i ściany receptorów. Dlatego też, olejki z Biblii służą na wszystkich poziomach: duchowym, emocjonalnym, mentalnym i fizycznym.

Uwaga:
Osoby przewlekle chore, kobiety w ciąży – jak zawsze skonsultujcie się z lekarzem przed użyciem olejków eterycznych.

Źródła:
http://www.olejkilecznicze.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=166
http://www.olejkilecznicze.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=261:niesamowita-historia&catid=103:latest-news&Itemid=435
http://rozanski.li/?p=3389

aromaterapiamedytacjaochronaolejki eterycznerozwój duchowyuzdrawianieyoung living


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/