L-arginina – „cudowna cząsteczka”
L-arginina to aminokwas tak potężny, że naukowcy określają ją mianem „cudownej cząsteczki”. I nie bez przyczyny, ponieważ nasz organizm przekształca L-argininę w tlenek azotu (NO), który przyczynia się do rozkurczu naczyń krwionośnych, ułatwiając tym samym przepływ krwi. Lepszy przepływ krwi wspiera wiele ważnych funkcji naszego organizmu:
- synteza białek i zwiększenie muskulatury
- promocja witalności i męskości
- wzrost i regeneracja kości i tkanek
- przypływ energii i tężyzny fizycznej dla wszystkich intensywnie ćwiczących
- metabolizm tłuszczy i glukozy
- produkcja hormonu przeciwstarzeniowego
- … i wiele innych!
Od miejsca wytwarzania NO w organizmie zależy jego biologiczne działanie:
- tętnice – NO utrzymuje wysoki przepływ krwi i sprawia, że tętnice są gładkie i elastyczne,
- jelita – NO poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom,
- drogi oddechowe – NO pomaga utrzymać swobodny przepływ powietrza do płuc,
- mózg i system nerwowy – NO zmniejsza odczuwanie bólu i przyczynia się do usprawnienia pamięci
Do czego przyczynia się L-arginina?
- arginina jest tysiąc razy silniejszym antyoksydantem od dotychczas znanych w naszym ciele, jej właściwości antyoksydacyjne są wsparciem dla różnych układów naszego organizmu i może być ona ochroną przed schorzeniami serca, udarami, rakiem, cukrzycą, jak również spowalnia proces starzenia;
- tlenek azotu wytworzony dzięki argininie jest związany w sposób bezpośredni lub pośredni ze wszystkimi procesami zachodzącymi w komórce, decyduje też o naszym stanie zdrowia, począwszy od systemu naczyniowego przez system immunologiczny, hormonalny i nerwowy;
- arginina kompleksowo chroni system naczyniowy i sprawuje kontrolę nad ciśnieniem i odkładaniem się złogów; tlenek azotu reguluje tonus mięśni w arteriach, co pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia, chroniąc jednocześnie przed wysokim ciśnieniem czy dusznicą bolesną;
- arginina poprawia pamięć, w szczególności długotrwałą i może być pomocna w łagodzeniu następstw wywołanych przez demencję starczą i Alzheimera;
- arginina pobudza produkcję ludzkiego hormonu wzrostu, który ma wpływ na procesy spowalniające starzenie;
- arginina poprawia komunikację międzykomórkową między nerwami, a mózgiem;
- arginina wspiera i usprawnia funkcje immunologiczne przy zwalczaniu infekcji bakteryjnych;
- arginina jest pomocna przy cukrzycy – reguluje wydzielanie insuliny przez trzustkę i chroni przed powikłaniami;
- arginina zapobiega podziałowi komórek rakowych;
- arginina kontroluje poziom cholesterolu poprzez obniżanie poziomu LDL;
- włączenie do codziennej diety argininy pomogło wielu osobom cierpiącym na zaburzenie erekcji, schorzenia naczyniowe i cukrzycę;
- arginina posiada właściwości hamujące tworzenie się skrzepów, co zmniejsza ryzyko ataku serca i udaru;
- u kobiet ciężarnych arginina obniża wysokie ciśnienie krwi, które jest zagrożeniem dla przyszłej matki i nienarodzonego dziecka;
- arginina jest pomocna przy astmie, ponieważ udrażnia drogi oddechowe, pomaga też przy innych dolegliwościach płuc;
- arginina poprawia napięcie mięśni zwierających i chroni przed hemoroidami;
- arginina odbudowuje słabą muskulaturę i pracuje nad zmniejszeniem tkanki tłuszczowej – pod jej wpływem energia z pożywienia jest zużywana bardziej na rozwój beztłuszczowej masy ciała, niż na rozrost tkanki tłuszczowej;
- arginina zwiększa tolerancję na obciążenia i polepsza sprawność sportową – z tego powodu jest bardzo przydatna przy wykonywaniu ćwiczeń siłowych;
- arginina jest pomocna w wyrównaniu szkód w układzie krwionośnym i w płucach, spowodowanych paleniem tytoniu;
- arginina przyśpiesza gojenie ran i rekonwalescencję po zabiegach chirurgicznych;
- arginina przynosi dobre rezultaty w usprawnieniu funkcji prostaty;
- arginina bierze udział w syntezie kolagenu, pozytywnie działa na masę kostną, może zapobiegać tworzeniu ubytków kostnych, względnie łagodzić postęp osteoporozy;
- arginina ma zastosowanie w schorzeniach jelita wrażliwego i wrzodów powstających na skutek stresu;
- arginina może poprawić funkcjonowanie nerek i spowolnić proces chorobotwórczy przy niewydolności chronicznej – ochrania nerki, co może być również pomocne przy cukrzycy;
- przeprowadzone badania wykazały pozytywne rezultaty w likwidacji skutków schorzeń systemu naczyniowego, nadciśnienia, podwyższonego cholesterolu, ataku serca, udaru, niewydolności serca i schorzeń naczyń krwionośnych, jej potencjał umożliwia nie tylko działanie profilaktyczne, ale w połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną – likwidację bólu serca;
- arginina poprawia sprawność seksualną – blisko 80% wszystkich zaburzeń erekcji jest spowodowana schorzeniami systemu naczyniowego, badania potwierdziły , że tlenek azotu wywarzany z argininy nie tylko zwiększa intensywność i czas erekcji, ale także dzięki lepszemu ukrwieniu, daje większą satysfakcję seksualną kobietom;
- arginina wpływa na prawidłowe oczyszczanie organizmu z metabolitów amoniaku, czyli usuwanie z organizmu wraz z moczem produktów powstałych w procesie rozkładu (przetwarzania) aminokwasów (białek).
Wyjątkowym produktem na rynku jest ARGI+ zawierający aż 5 gram L-argininy pochodzenia naturalnego w połączeniu z dużą dawką przeciwutleniaczy mających niebagatelny wpływ na zdrowie całego organizmu.
Odkrycia dotyczące działania tlenku azotu w organizmie, jako cząsteczki sygnałowej w układzie krwionośnym zostały uhonorowane w 1998 roku Nagrodą Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny. Otrzymali ją trzej uczeni: Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro oraz Ferid Murad. Ten ostatni wyróżnił suplement diety ARGI+ firmy Forever Living Products za jego jakość, a co za tym idzie wysoką skuteczność, wśród wszystkich preparatów z argininą dostępnych na rynku.
Składniki ARGI+:
- Podstawowym składnikiem ARGI+ jest L-arginina, odgrywająca ważną rolę w wielu biologicznych funkcjach naszego ciała. W organizmie arginina przetwarzana jest w tlenek azotu, uelastyczniając naczynia krwionośne. Ułatwia przepływ krwi. Końcowym efektem suplementacji l-argininy są poprawa krążenia i obniżenie ciśnienia krwi.
- Witamina C – pochodzenia naturalnego, poprawia odporność organizmu, zapobiega krwawieniu dziąseł, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania kości i chrząstki, wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego i odpornościowego, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Witamina B6 – wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu, a także reguluje aktywność hormonalną, przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, naturalnie wspierają układ nerwowy.
- Witamina B12 pomaga w produkcji czerwonych krwinek i razem z kwasem foliowym bierze udział w procesie podziału komórek, przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, naturalnie wspierają układ nerwowy.
- Witamina D – wpływa na prawidłową pracę mięśni,bierze udział we wchłanianiu wapnia. Badania wykazały, że witamina D odgrywa również rolę w prawidłowej funkcji systemu sercowo-naczyniowego.
- Witamina K – wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi.
- Ekstrakt ze skórek winogron, ekstrakt z owocu granatu, ekstrakt z czerwonych winogron i sproszkowane soki z owoców – silne przeciwutleniacze, hamują utlenianie LDL, poprawiają jakość ścian tętnic i wpływają pozytywnie na działanie NOS – enzymu odpowiedzialnego za zamianę L-argininy w tlenek azotu.
- D-ryboza – naturalnie występujący cukier, przebadany z uwagi na jego zdolności poprawiające wymianę energetyczną w komórkach serca.
- Ksylitol – to składnik słodzący o niskim indeksie glikemicznym, naturalnie występujący w naszym organizmie.
- Sukraloza – to bezpieczna dla organizmu substancja słodząca, która praktycznie zostaje wydalona w niezmienionej postaci.
Źródła:
katalog Forever Living Products 2013
http://sekretyzdrowia.blogspot.com/2012/10/l-arginina-dziaanie-na-organizm.html
Comments are currently closed.