Recepturnik Doroty – przepisy według Pięciu Przemian
Kuchnia Pięciu Przemian pochodzi z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Nie polega ona jednak na spożywaniu konkretnych produktów, lecz na kolejności ich dodawania. Celem jest takie przyrządzanie potrawy, która zawiera w sobie wszystkie pięć elementów:
- ogień (gorzki)
- ziemia (słodki),
- metal (ostry),
- woda (słony),
- drzewo (kwaśny).
Najważniejsze jest by dodawać je w odpowiedniej kolejności i skończyć na tym żywiole, na którym nam zależy.
# 1 – Owsianka na wzmocnienie śledziony (Z)
O (gorzki) – wrzątek (gotować 2-3 min.),
Z (słodki) – słodkie jabłko, trochę rodzynek, cynamon (gotować 2-3 min.),
M (ostry) – płatki owsiane (gotować 2-3 min.),
W (słony) – sól (gotować 2-3 min.),
D (kwaśny) – 15-20 kropli soku z cytryny (gotować 2-3 min.),
O (gorzki) – kurkuma lub wrzątek (gotować 2-3 min.),
Z (słodki) – masło, cynamon (gotować 1-1,5min.).
Najlepiej ugotować wieczorem, a rano podgrzać.
Źródło: wykład z dietoterapii Jakuba Dorosza na GWSP w Chorzowie dn. 11.03.2017
#2 – kawa gotowana według Pięciu Przemian
Składniki:
O (G) – woda,
Z (S) – cynamon,
M (O) – imbir, goździki, kardamon
W (Sł.) – sól morska
D (K) – kropla cytryny,
O (G) – kawa naturalna świeżo zmielona
Przygotowanie (na dwie porcje kawy):
O (G) – do garnka wlewamy dwie i pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia
Z (S) – dodajemy łyżeczkę cynamonu
M (O) – dodajemy pół łyżeczki mielonego imbiru lub łyżeczkę startego świeżego, 4 goździki, ziarenko kardamonu
W (Sł.) – dodajemy szczyptę soli
D (K) – dodajemy kroplę cytryny
O (G) – sypiemy dwie porcje kawy według indywidualnych upodobań
Między dodawaniem składników odczekujemy ok. 1-2 minuty, a po ostatnim, czyli kawie gotujemy 5 minut.
Kawa oprócz niezaprzeczalnych właściwości zdrowotnych i rozgrzewających jest bardzo przyjemna w smaku.
Źródło: http://slowfoodzik.blogspot.com/2013/01/rozgrzewajaca-kawa-kuchni-pieciu.html
Comments are currently closed.