Zastosowanie olejków eterycznych Young Living z serii Plus w kuchni
Aby używać olejków eterycznych w kuchni, konieczne jest, aby były one dopuszczone na rynek jako suplementy diety, czyli mogły być przeznaczone do użytku wewnętrznego. Taki status mają olejki Young Living Essential Oils z serii Plus.
Uwaga: nigdy nie używaj do wewnątrz olejków przeznaczonych wyłącznie do użytku zewnętrznego! To może być niebezpieczne!
Porady dotyczące zastosowania kulinarnego olejków YLEO z serii Plus:
- Cinnamon Bark+ (kora cynamonu) ma bardziej cierpki smak niż mielony cynamon. Możesz dodać go do kurczaka, owoców, batatów, dyni, wypieków, a nawet likieru jajecznego.
- Olejki Basil+ (bazylia), Oregano+ (oregano) i Rosemary+ (rozmaryn) pasują do dań kuchni włoskiej, takich jak spaghetti, pizza i lasagna. Możesz też nimi wzbogacić ryby, zupy warzywne, buliony, chleb, jajecznicę i kaszę.
- Olejki Orange+ (pomarańcza), Lemon+ (cytryna), Tangerine+ (mandarynka) i Citrus Fresh+ (mieszanka olejków cytrusowych) świetnie sprawdzą się do marynaty do kurczaka i owoców morza, dressingów do sałatek, owoców i do koktajli. Użyj ich do wypieków, aby stworzyć pyszne wykończenie. Pamiętaj, aby dodać do wody w przepisie tylko jedną kroplę olejku.
- Dill+ (koper) doda aromatu surówkom, ziemniakom oraz sałatkom z ogórka i pomidorów. Możesz go użyć również do warzyw, ryb, kurczaka i makaronu.
- Thyme+ (tymianek) to ziołowy dodatek do drobiu, zupy ze skorupiaków i gumbo, czyli popularnego w Ameryce gulaszu, a także makaronu, polenty (włoskiego dania z mąki kukurydzianej), buraków, fasolki szparagowej i jajek.
- Olejki Peppermint+ (mięta pieprzowa) lub Fennel+ (koper włoski) świetnie sprawdzą się do zimnej wody lub herbaty.
- Parsley+ (pietruszka) dodaje sosom, zupom i gulaszom intensywnego smaku.
- Coriander+ (kolendra) ma słodki, wyrazisty aromat. Egipcjanie zwali ją przyprawą szczęścia. Ten olejek może być dodatkiem do każdego dania.
Przepisy:
JAJKA FASZEROWANE Z KOPREM
Porcje: 12
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 12 minut
Razem: 22 minuty
Składniki: 6 jajek na twardo, obranych i przekrojonych na pół wzdłuż, 2 łyżki pokrojonego selera naciowego, 1 1/4 łyżki musztardy Dijon, 60g majonezu, 1 łyżka pokrojonego szczypiorku, 5 kropli olejku Dill+, szczypta soli, szczypta pieprzu, 6 oliwek Manzanilla, pokrojonych na pół, 12 szt. szczypiorku, mielona papryka.
Przygotowanie jajek:
- Przełóż żółtka do małej miseczki i rozgnieć widelcem.
- Dodaj resztę składników i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Nałóż farsz do pustych łódeczek z białek jaj.
Przygotowanie przybrania:
Udekoruj każde jajko do wyboru: połówką oliwki, źdźbłem szczypiorku lub odrobiną mielonej papryki.
KREWETKI Z KOLENDRĄ
Podgrzej olej na dużej patelni. Dodaj 200g krewetek i smaż przez minutę.
Przemieszaj, dodaj posiekany czosnek i smaż kolejną minutę, aż krewetki zrobią się różowe.
Wymieszaj 1 łyżeczkę oliwyz oliwek z 1 kroplą olejku Coriander+ i 1 kroplą Citrus Fresh+. Dodaj do krewetek.
Podawaj gorące z kawałkami cytryny.
Udekoruj posiekaną kolendrą.
KREWETKI BARBECUE Z CYTRUSOWO-CZOSNKOWĄ MARYNATĄ
Porcje: 4-8
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Razem: 30 minut
Składniki: 16-32 krewetki (oczyszczone, bez pancerzyków), 8 szpikulców do szaszłyków (jeśli używasz grilla).
Składniki marynat: 125ml oliwy z oliwek, 60ml miodu lawendowego lub wielokwiatowego, 60ml soku z cytryny (do smaku), 3 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego (do smaku), 2 drobno posiekane ząbki czosnku (do smaku), 1/2 łyżki skórki z cytryny, 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół, 1 1/2 łyżki soli morskiej (do smaku), 1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu (do smaku), 6-8 kropli olejku Lemon+ (do smaku), 1-2 krople olejku Basil+ (do smaku).
Dip cytrusowo-ziołowy: 125-180ml marynaty cytrusowo-czosnkowej (z powyższych składników), 125-180ml majonezu lub jogurtu, 1-2 drobno posiekane cebulki dymki, 1/2 łyżki soli morskiej i 1 kropla olejku Black Pepper+ (do smaku), 1 kropla każdego z olejków: Thyme+, Dill+, Rosemary+, 4-6 kropli olejku Lemon+ (do smaku).
Do podania: świeżo posiekane zioła i cebulka (opcjonalnie), dip (przepis powyżej), cząstki cytryny.
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty i odstaw na bok.
- Umieść krewetki w dużej misce, polej je połową marynaty i delikatnie przemieszaj. Możesz je usmażyć od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin, aby przeszły smakiem marynaty.
- Przygotuj dip cytrusowo-ziołowy, łącząc składniki i włóż go do lodówki.
- Przed usmażeniem krewetek umieść je na szpikulcach, jeśli chcesz je podać w formie szaszłyków (możesz to również zrobić wcześniej i włożyć je w takiej formie do lodówki).
- Podgrzej grill lub patelnię grillową i wysmaruj olejem, aby szaszłyki nie przywierały. Gdy grill lub patelnia się nagrzeją, połóż delikatnie krewetki i smaż je przez ok. 2-3 minuty z jednej strony i kolejne 2-3 minuty z drugiej (możesz usmażyć jedną krewetkę więcej, aby sprawdzić czy jest gotowa). Przełóż usmażone krewetki na talerz, skrop je odrobiną marynaty i przykryj, aby nie ostygły, jeśli nie podajesz ich od razu.
- Gdy będą gotowe do podania, połóż je na półmisku z miseczką dipu obok lub na sałatce skropionej resztą marynaty i z dipem z boku.
TAJSKI WRAP Z SAŁATY
Porcje: 4
Czas przygotowania: 14 minut
Czas gotowania: 6 minut
Razem: 20 minut
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 450g mięsa mielonego z kurczaka, indyka lub siekanych grzybów, 250g siekanej kapusty, 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 2 łyżki czerwonej pasty curry, 4 ząbki czosnku, drobno posiekane, 226g kasztanów wodnych, odsączonych i pokrojonych w kostkę, 60ml sosu hoisin, 4 cebulki dymki, posiekane, 2 krople olejku Ginger+, 1 kropla olejku Basil+, Sól i kropla olejku Black Pepper+ (według preferencji), pół sałaty lodowej.
Przygotowanie:
- Umyj i pokrój kapustę, paprykę, cebulkę i sałatę.
- Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni.
- Dodaj mięso mielone z kurczaka, indyka lub grzyby i smaż przez ok. 3 minuty na średnim ogniu, aż się przyrumieni.
- Dodaj czerwoną pastę curry, czosnek, pokrojoną paprykę, kapustę i kasztany wodne i smaż przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj sos hoisin i cebulkę, i przemieszaj.
- Wmieszaj olejki eteryczne z linii Plus, dodając najpierw sól i Black Pepper+do smaku.
- Przełóż usmażone mięso lub grzyby do miski.
Podawaj w liściach sałaty, wkładając farsz do środka.
KULKI CHIA Z MORELĄ I DAKTYLAMI
Porcje: 40
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki: 125g migdałów, orzechów włoskich lub makadamia, 8 suszonych organicznych moreli, grubo posiekanych, 10 daktyli bez pestki, grubo posiekanych, 185g wiórków kokosowych, 125g nasion chia, 125ml tahini (gęstej pasty z mielonych nasion sezamu) lub gładkiego masła migdałowego, 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie), 8 kropli olejku Lemon+ (lub do smaku).
Przygotowanie:
- Wsyp orzechy, pokrojone morele, nasiona chia i pokrojone daktyle do blendera. Zatrzymuj sprzęt co jakiś czas i włączaj ponownie, aż składniki będą grubo posiekane.
- Dodaj resztę składników i mieszaj dalej, aż całość się połączy. Weź odrobinę mieszanki i spróbuj uformować z niej kulkę. Jeśli jest zbyt krucha, dodaj więcej tahini lub masła migdałowego i mieszaj dalej.
- Sprawdź, czy smak jest odpowiedni. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę więcej olejku Lemon+.
- Uformuj kulki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych. Pozostaw do schłodzenia.
- Możesz również wyłożyć blachę lub naczynie dopieczenia papierem i nałożyć warstwę mieszanki o grubości ok. 10 cm.
- Posyp ją wiórkami i delikatnie je dociśnij. Pozostaw do schłodzenia, a następnie pokrój na kawałki i podaj. Przechowuj pod przykryciem w lodówce do tygodnia. Możesz ją również zamrozić i przechowywać maksymalnie do miesiąca.
PIZZA Z KALAFIORA
Ciasto na pizzę:
Porcje: 1
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Razem: 25 minut
Składniki: 1 średni kalafior, 1/4 łyżeczki soli, 1 kropla olejku Oregano+, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 60g parmezanu, 60g mozarelli, 1 jajko (roztrzepane), 2 krople olejku Basil+, wybrane dodatki.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 230°C.
- Umyj kalafior i odłam wszystkie różyczki.
- Zmiel je w blenderze, aż będą miały konsystencję ryżu.
- Rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia i piecz przez 5-8 minut. Kalafior powinien zmięknąć, ale nie zarumienić się.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
- Wymieszaj w misce z resztą składników.
- Przykryj blachę do pieczenia papierem i posmaruj go olejem.
- Rozłóż kalafior na papierze, formując kształt pizzy.
- Piecz w 230°C przez 8-10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Po schłodzeniu ciasta rozprowadź równomiernie sos.
- Połóż na pizzy wybrane dodatki.
- Włóż do piekarnika na kolejne 15-20 minut w 230°C.
Sos do pizzy:
Porcje: 2
Czas przygotowania: 7 minut
Czas gotowania: 10 minut
Razem: 17 minut
Składniki: 80g suszonych pomidorów, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 80ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 średni pomidor, 2 krople olejku Oregano+, 2 krople olejku Basil+, 1 kropla olejku Thyme+.
Przygotowanie:
- Zmiksuj suszone pomidory, czosnek, oliwę z oliwek i pomidora w blenderze.
- Upewnij się, że sos ma gadką konsystencję.
- Dodaj olejki i delikatnie przemieszaj.
- Posmaruj ciasto sosem, połóż na wierzchu dodatki i piecz przez 15-20 minut w 230°C.
WOLĘ GUACAMOLE
Składniki: 2 awokado, 2 krople Citrus Fresh+, 1 kropla Coriander+, 1 łyżka soku z limonki, 1 posiekany ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 łyżka posiekanej kolendry, szczypta soli i czarnego pieprzu.
Usuń pestki z awokado i wybierz miąższ. Przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Przypraw kolendrą. Możesz również dodać szczyptę płatków chili, aby uzyskać pikantny smak.
Podawaj z chipsami z tortilli lub ulubionym daniem kuchni meksykańskiej.
GRILLOWANE SZASZŁYKI Z KURCZAKA
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Razem: 1 godzina
Składniki: 2 pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, 1 cebula pokrojona w dużą kostkę, 2 cukinie pokrojone w średnią kostkę, 1 czerwona papryka pokrojona w średnią kostkę, guacamole (do podania)
Marynata: 125ml oliwy z oliwek, 60ml świeżego soku z limonki lub cytryny, 1 łyżka kuminu w proszku, 1 łyżka papryki w proszku (może być wędzona), 1 łyżka płatków chili (opcjonalnie), 1 łyżka soli morskiej (opcjonalnie), 1 kropla olejku Black Pepper+, 4-6 kropli olejku Lemon+ (opcjonalnie), 1 kropla olejku Coriander+ (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w szklanej lub metalowej misce średniej wielkości.
- Umieść kurczaka w misce z marynatą i delikatnie wymieszaj, aby marynata pokryła równomiernie wszystkie kawałki. Przykryj miskę i włóż ją do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Nałóż marynowanego kurczaka, cebulę, cukinię i paprykę na szpikulce do szaszłyków.
- Możesz też po prostu nałożyć samego kurczaka, a warzywa wymieszać z marynatą i podsmażyć na patelni do miękkości, a następnie serwować w towarzystwie kurczaka.
- Nasmaruj tłuszczem ruszt grilla. Umieść szaszłyki na grillu, przykryj, piecz ok. 15 minut, obracając je raz lub dwa podczas pieczenia.
- Zostaw resztę marynaty lub podgrzej ją delikatnie w garnku, aż jej ilość zmniejszy się o połowę, a następnie polej nią grillowane mięso przed podaniem. Mięso możesz też upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15-20 minut.
- Przenieś na ciepły talerz i podawaj z guacamole.
MAKARON Z PIETRUSZKĄ
Podczas gotowania makaronu wlej trochę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na średnich rozmiarów patelnię, dodaj czosnek i powoli podsmażaj.
Dodaj sól, pieprz i smaż powoli przez kolejne 2-5 minut.
Odcedź makaron.
Wrzuć makaron na patelnię, dodaj garść świeżej pietruszki (natki) i dwie krople olejku Parsley+.
Wymieszaj dokładnie i dodaj starty parmezan (lub inny ser).
Smacznego!
Comments are currently closed.