Zastosowanie olejków eterycznych Young Living z serii Plus w kuchni

6 listopada 2020 admin AromaterapiaOdżywianie i oczyszczanie organizmu

Aby używać olejków eterycznych w kuchni, konieczne jest, aby były one dopuszczone na rynek jako suplementy diety, czyli mogły być przeznaczone do użytku wewnętrznego. Taki status mają olejki Young Living Essential Oils z serii Plus.

Uwaga: nigdy nie używaj do wewnątrz olejków przeznaczonych wyłącznie do użytku zewnętrznego! To może być niebezpieczne!

Porady dotyczące zastosowania kulinarnego olejków YLEO z serii Plus:

  • Cinnamon Bark+ (kora cynamonu) ma bardziej cierpki smak niż mielony cynamon. Możesz dodać go do kurczaka, owoców, batatów, dyni, wypieków, a nawet likieru jajecznego.
  • Olejki Basil+ (bazylia), Oregano+ (oregano) i Rosemary+ (rozmaryn) pasują do dań kuchni włoskiej, takich jak spaghetti, pizza i lasagna. Możesz też nimi wzbogacić ryby, zupy warzywne, buliony, chleb, jajecznicę i kaszę.
  • Olejki Orange+ (pomarańcza), Lemon+ (cytryna), Tangerine+ (mandarynka) i Citrus Fresh+ (mieszanka olejków cytrusowych) świetnie sprawdzą się do marynaty do kurczaka i owoców morza, dressingów do sałatek, owoców i do koktajli. Użyj ich do wypieków, aby stworzyć pyszne wykończenie. Pamiętaj, aby dodać do wody w przepisie tylko jedną kroplę olejku.
  • Dill+ (koper) doda aromatu surówkom, ziemniakom oraz sałatkom z ogórka i pomidorów. Możesz go użyć również do warzyw, ryb, kurczaka i makaronu.
  • Thyme+ (tymianek) to ziołowy dodatek do drobiu, zupy ze skorupiaków i gumbo, czyli popularnego w Ameryce gulaszu, a także makaronu, polenty (włoskiego dania z mąki kukurydzianej), buraków, fasolki szparagowej i jajek.
  • Olejki Peppermint+ (mięta pieprzowa) lub Fennel+ (koper włoski) świetnie sprawdzą się do zimnej wody lub herbaty.
  • Parsley+ (pietruszka) dodaje sosom, zupom i gulaszom intensywnego smaku.
  • Coriander+ (kolendra) ma słodki, wyrazisty aromat. Egipcjanie zwali ją przyprawą szczęścia. Ten olejek może być dodatkiem do każdego dania.

Przepisy:

JAJKA FASZEROWANE Z KOPREM

Porcje: 12

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 12 minut

Razem: 22 minuty

Składniki: 6 jajek na twardo, obranych i przekrojonych na pół wzdłuż, 2 łyżki pokrojonego selera naciowego, 1 1/4 łyżki musztardy Dijon, 60g majonezu, 1 łyżka pokrojonego szczypiorku, 5 kropli olejku Dill+, szczypta soli, szczypta pieprzu, 6 oliwek Manzanilla, pokrojonych na pół, 12 szt. szczypiorku, mielona papryka.

Przygotowanie jajek:

  1. Przełóż żółtka do małej miseczki i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj resztę składników i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  3. Nałóż farsz do pustych łódeczek z białek jaj.

Przygotowanie przybrania:

Udekoruj każde jajko do wyboru: połówką oliwki, źdźbłem szczypiorku lub odrobiną mielonej papryki.

KREWETKI Z KOLENDRĄ

Podgrzej olej na dużej patelni. Dodaj 200g krewetek i smaż przez minutę.
Przemieszaj, dodaj posiekany czosnek i smaż kolejną minutę, aż krewetki zrobią się różowe.
Wymieszaj 1 łyżeczkę oliwyz oliwek z 1 kroplą olejku Coriander+ i 1 kroplą Citrus Fresh+. Dodaj do krewetek.
Podawaj gorące z kawałkami cytryny.
Udekoruj posiekaną kolendrą.

KREWETKI BARBECUE Z CYTRUSOWO-CZOSNKOWĄ MARYNATĄ

Porcje: 4-8

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 10 minut

Razem: 30 minut

Składniki: 16-32 krewetki (oczyszczone, bez pancerzyków), 8 szpikulców do szaszłyków (jeśli używasz grilla).

Składniki marynat: 125ml oliwy z oliwek, 60ml miodu lawendowego lub wielokwiatowego, 60ml soku z cytryny (do smaku), 3 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego (do smaku), 2 drobno posiekane ząbki czosnku (do smaku), 1/2 łyżki skórki z cytryny, 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół, 1 1/2 łyżki soli morskiej (do smaku), 1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu (do smaku), 6-8 kropli olejku Lemon+ (do smaku), 1-2 krople olejku Basil+ (do smaku).

Dip cytrusowo-ziołowy: 125-180ml marynaty cytrusowo-czosnkowej (z powyższych składników), 125-180ml majonezu lub jogurtu, 1-2 drobno posiekane cebulki dymki, 1/2 łyżki soli morskiej i 1 kropla olejku Black Pepper+ (do smaku), 1 kropla każdego z olejków: Thyme+, Dill+, Rosemary+, 4-6 kropli olejku Lemon+ (do smaku).

Do podania: świeżo posiekane zioła i cebulka (opcjonalnie), dip (przepis powyżej), cząstki cytryny.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty i odstaw na bok.
  2. Umieść krewetki w dużej misce, polej je połową marynaty i delikatnie przemieszaj. Możesz je usmażyć od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin, aby przeszły smakiem marynaty.
  3. Przygotuj dip cytrusowo-ziołowy, łącząc składniki i włóż go do lodówki.
  4. Przed usmażeniem krewetek umieść je na szpikulcach, jeśli chcesz je podać w formie szaszłyków (możesz to również zrobić wcześniej i włożyć je w takiej formie do lodówki).
  5. Podgrzej grill lub patelnię grillową i wysmaruj olejem, aby szaszłyki nie przywierały. Gdy grill lub patelnia się nagrzeją, połóż delikatnie krewetki i smaż je przez ok. 2-3 minuty z jednej strony i kolejne 2-3 minuty z drugiej (możesz usmażyć jedną krewetkę więcej, aby sprawdzić czy jest gotowa). Przełóż usmażone krewetki na talerz, skrop je odrobiną marynaty i przykryj, aby nie ostygły, jeśli nie podajesz ich od razu.
  6. Gdy będą gotowe do podania, połóż je na półmisku z miseczką dipu obok lub na sałatce skropionej resztą marynaty i z dipem z boku.

TAJSKI WRAP Z SAŁATY

Porcje: 4

Czas przygotowania: 14 minut

Czas gotowania: 6 minut

Razem: 20 minut

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 450g mięsa mielonego z kurczaka, indyka lub siekanych grzybów, 250g siekanej kapusty, 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 2 łyżki czerwonej pasty curry, 4 ząbki czosnku, drobno posiekane, 226g kasztanów wodnych, odsączonych i pokrojonych w kostkę, 60ml sosu hoisin, 4 cebulki dymki, posiekane, 2 krople olejku Ginger+, 1 kropla olejku Basil+, Sól i kropla olejku Black Pepper+ (według preferencji), pół sałaty lodowej.

Przygotowanie:

  1. Umyj i pokrój kapustę, paprykę, cebulkę i sałatę.
  2. Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni.
  3. Dodaj mięso mielone z kurczaka, indyka lub grzyby i smaż przez ok. 3 minuty na średnim ogniu, aż się przyrumieni.
  4. Dodaj czerwoną pastę curry, czosnek, pokrojoną paprykę, kapustę i kasztany wodne i smaż przez kolejne 3 minuty.
  5. Dodaj sos hoisin i cebulkę, i przemieszaj.
  6. Wmieszaj olejki eteryczne z linii Plus, dodając najpierw sól i Black Pepper+do smaku.
  7. Przełóż usmażone mięso lub grzyby do miski.

Podawaj w liściach sałaty, wkładając farsz do środka.

KULKI CHIA Z MORELĄ I DAKTYLAMI

Porcje: 40

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki: 125g migdałów, orzechów włoskich lub makadamia, 8 suszonych organicznych moreli, grubo posiekanych, 10 daktyli bez pestki, grubo posiekanych, 185g wiórków kokosowych, 125g nasion chia, 125ml tahini (gęstej pasty z mielonych nasion sezamu) lub gładkiego masła migdałowego, 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie), 8 kropli olejku Lemon+ (lub do smaku).

Przygotowanie:

  1. Wsyp orzechy, pokrojone morele, nasiona chia i pokrojone daktyle do blendera. Zatrzymuj sprzęt co jakiś czas i włączaj ponownie, aż składniki będą grubo posiekane.
  2. Dodaj resztę składników i mieszaj dalej, aż całość się połączy. Weź odrobinę mieszanki i spróbuj uformować z niej kulkę. Jeśli jest zbyt krucha, dodaj więcej tahini lub masła migdałowego i mieszaj dalej.
  3. Sprawdź, czy smak jest odpowiedni. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę więcej olejku Lemon+.
  4. Uformuj kulki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych. Pozostaw do schłodzenia.
  5. Możesz również wyłożyć blachę lub naczynie dopieczenia papierem i nałożyć warstwę mieszanki o grubości ok. 10 cm.
  6. Posyp ją wiórkami i delikatnie je dociśnij. Pozostaw do schłodzenia, a następnie pokrój na kawałki i podaj. Przechowuj pod przykryciem w lodówce do tygodnia. Możesz ją również zamrozić i przechowywać maksymalnie do miesiąca.

PIZZA Z KALAFIORA

Ciasto na pizzę:

Porcje: 1

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Razem: 25 minut

Składniki: 1 średni kalafior, 1/4 łyżeczki soli, 1 kropla olejku Oregano+, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 60g parmezanu, 60g mozarelli, 1 jajko (roztrzepane), 2 krople olejku Basil+, wybrane dodatki.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 230°C.
  2. Umyj kalafior i odłam wszystkie różyczki.
  3. Zmiel je w blenderze, aż będą miały konsystencję ryżu.
  4. Rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia i piecz przez 5-8 minut. Kalafior powinien zmięknąć, ale nie zarumienić się.
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
  6. Wymieszaj w misce z resztą składników.
  7. Przykryj blachę do pieczenia papierem i posmaruj go olejem.
  8. Rozłóż kalafior na papierze, formując kształt pizzy.
  9. Piecz w 230°C przez 8-10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
  10. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  11. Po schłodzeniu ciasta rozprowadź równomiernie sos.
  12. Połóż na pizzy wybrane dodatki.
  13. Włóż do piekarnika na kolejne 15-20 minut w 230°C.

Sos do pizzy:

Porcje: 2

Czas przygotowania: 7 minut

Czas gotowania: 10 minut

Razem: 17 minut

Składniki: 80g suszonych pomidorów, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 80ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 średni pomidor, 2 krople olejku Oregano+, 2 krople olejku Basil+, 1 kropla olejku Thyme+.

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj suszone pomidory, czosnek, oliwę z oliwek i pomidora w blenderze.
  2. Upewnij się, że sos ma gadką konsystencję.
  3. Dodaj olejki i delikatnie przemieszaj.
  4. Posmaruj ciasto sosem, połóż na wierzchu dodatki i piecz przez 15-20 minut w 230°C.

WOLĘ GUACAMOLE

Składniki: 2 awokado, 2 krople Citrus Fresh+, 1 kropla Coriander+, 1 łyżka soku z limonki, 1 posiekany ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 łyżka posiekanej kolendry, szczypta soli i czarnego pieprzu.

Usuń pestki z awokado i wybierz miąższ. Przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Przypraw kolendrą. Możesz również dodać szczyptę płatków chili, aby uzyskać pikantny smak.
Podawaj z chipsami z tortilli lub ulubionym daniem kuchni meksykańskiej.

GRILLOWANE SZASZŁYKI Z KURCZAKA

Porcje: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 30 minut

Razem: 1 godzina

Składniki: 2 pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, 1 cebula pokrojona w dużą kostkę, 2 cukinie pokrojone w średnią kostkę, 1 czerwona papryka pokrojona w średnią kostkę, guacamole (do podania)

Marynata: 125ml oliwy z oliwek, 60ml świeżego soku z limonki lub cytryny, 1 łyżka kuminu w proszku, 1 łyżka papryki w proszku (może być wędzona), 1 łyżka płatków chili (opcjonalnie), 1 łyżka soli morskiej (opcjonalnie), 1 kropla olejku Black Pepper+, 4-6 kropli olejku Lemon+ (opcjonalnie), 1 kropla olejku Coriander+ (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w szklanej lub metalowej misce średniej wielkości.
  2. Umieść kurczaka w misce z marynatą i delikatnie wymieszaj, aby marynata pokryła równomiernie wszystkie kawałki. Przykryj miskę i włóż ją do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Nałóż marynowanego kurczaka, cebulę, cukinię i paprykę na szpikulce do szaszłyków.
  4. Możesz też po prostu nałożyć samego kurczaka, a warzywa wymieszać z marynatą i podsmażyć na patelni do miękkości, a następnie serwować w towarzystwie kurczaka.
  5. Nasmaruj tłuszczem ruszt grilla. Umieść szaszłyki na grillu, przykryj, piecz ok. 15 minut, obracając je raz lub dwa podczas pieczenia.
  6. Zostaw resztę marynaty lub podgrzej ją delikatnie w garnku, aż jej ilość zmniejszy się o połowę, a następnie polej nią grillowane mięso przed podaniem. Mięso możesz też upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15-20 minut.
  7. Przenieś na ciepły talerz i podawaj z guacamole.

MAKARON Z PIETRUSZKĄ

Podczas gotowania makaronu wlej trochę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na średnich rozmiarów patelnię, dodaj czosnek i powoli podsmażaj.
Dodaj sól, pieprz i smaż powoli przez kolejne 2-5 minut.
Odcedź makaron.
Wrzuć makaron na patelnię, dodaj garść świeżej pietruszki (natki) i dwie krople olejku Parsley+.
Wymieszaj dokładnie i dodaj starty parmezan (lub inny ser).

Smacznego!

olejki eterycznesuplementyyoung living

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/