10 wskazówek, jak dbać o pracę jelit

1 sierpnia 2014 admin Odżywianie i oczyszczanie organizmuWarto wiedzieć

Jedz i bądź zdrowa

Problemy wynikające z wydłużonego czasu pasażu jelitowego stają się coraz bardziej powszechne. Jak wynika z badań, na problemy ze wzdęciami i zaparciami cierpi co czwarty dorosły Polak. Aż 8 na 10 osób przyznaje się, że odczuwa te przykre dolegliwości raz na dwa tygodnie. Uskarżają się na nie częściej kobiety oraz osoby starsze.

okreznica1-300x273

W profilaktyce zaparć i wzdęć bardzo ważne jest prawidłowe odżywianie oraz systematyczna aktywność fizyczna. Pomoże Ci w tym 10 WSKAZÓWEK, JAK DBAĆ O PRACĘ JELIT.

1. Jedz regularnie, najlepiej 4-5 posiłków dziennie

Pamiętaj, aby codziennie jeść 4 – 5 małych posiłków. W ciągu dnia nie należy pomijać żadnego posiłku. Najważniejszym z nich jest śniadanie – daje Ci energię na cały dzień. Kolację zjadaj najpóźniej dwie godziny przed położeniem się spać, zwracając uwagę, aby był to najbardziej lekkostrawny posiłek dnia.

2. Pamiętaj o codziennej porcji warzyw i owoców.

Staraj się urozmaicać swoje menu. Bardzo ważne jest wzbogacanie codziennego jadłospisu o warzywa i owoce. Są one bogatym źródłem włókien roślinnych (błonnika), dzięki czemu korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

Owoce zalecane w profilaktyce wzdęć i zaparć to:

  • śliwki (zwłaszcza suszone)
  • figi suszone
  • daktyle
  • jeżyny
  • porzeczki
  • czarne jagody
  • maliny
  • brzoskwinie
  • morele
  • banany.

Warzywa zalecane w profilaktyce wzdęć i zaparć to:

  • buraki
  • marchew
  • seler
  • pomidor
  • koper
  • pietruszka.

W Twoim menu niewskazane są kapusta, brukselka oraz kalafior, które mogą nasilać dolegliwości. Postaraj się także unikać warzyw strączkowych. Jeśli nie jesz mięsa, zastąp groch, fasolę czy bób lekkostrawną soczewicą, która także stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka.

3. Wzbogać dietę o produkty z pełnego przemiału i kasze

Pamiętaj, aby nie pomijać w swoim codziennym menu produktów bogatoresztkowych, czyli bogatych w błonnik, takich jak grube kasze, pieczywo z pełnego przemiału czy otręby.

Zalecane produkty z pełnego przemiału i kasze:

  • pieczywo razowe
  • pieczywo gruboziarniste
  • pieczywo graham
  • chleb z otrębami
  • pumpernikiel
  • pieczywo chrupkie
  • grube kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana)
  • zarodki pszenne
  • otręby (pszenne, jęczmienne).

4. Jedz powoli, przeżuwaj starannie każdy kęs.

Życie w pośpiechu, łykanie posiłków w „locie” to „grzeszki”, które ma na sumieniu każda z nas. Na ich efekty nie trzeba długo czekać. Nasz organizm zaczyna się buntować. Bardzo ważne jest, abyśmy codziennie znalazły czas na spokojne zjedzenie posiłku.

5. Bądź aktywna fizycznie

Regularny ruch jest bardzo ważnym elementem profilaktyki wzdęć i zaparć. Po pierwsze, zwiększona aktywność fizyczna wpływa na przyspieszenie perystaltyki jelit, co z kolei przyspiesza eliminację pozostałości pokarmowych. Po drugie, systematyczny wysiłek fizyczny wpływa korzystnie na kształt sylwetki, przede wszystkim brzucha – jego jędrność.

Jeśli wiek czy też przeciwwskazania lekarskie nie pozwalają Ci uprawiać intensywnych ćwiczeń czy też trudno Ci zmobilizować się, aby uprawiać jakiś sport, staraj się często spacerować, zrezygnuj z windy na rzecz schodów. Takie zabiegi zmuszą Twój organizm do zwiększonej aktywności.

6. Unikaj tłustych potraw i napojów gazowanych

W profilaktyce wzdęć i zaparć jednym z najważniejszych elementów jest prawidłowa i odpowiednio zbilansowana dieta. Unikaj więc potraw tłustych, wybierając chude gatunki mięsa i wędlin (najlepiej drobiowych).

Pamiętaj także, aby wystrzegać się napojów gazowanych. Zawarty w nich dwutlenek węgla „rozpycha” jelita i jest przyczyną nieprzyjemnych wzdęć.

7. Pij codziennie przynajmniej 2 litry płynów

Osoby, które uskarżają się na problemy wynikające ze zbyt wolnego czasu pasażu jelitowego, często zapominają o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów, co może być przyczyną zaparć. Dlatego pamiętaj, aby codziennie wypijać przynajmniej 2 litry płynów (wskazana jest niegazowana woda mineralna lub woda źródlana).

8. Ograniczaj jedzenie tłustych kremów, tortów i wyrobów czekoladowych

Pamiętaj, że połączenie tłuszczu i cukrów prostych sprzyja spowolnieniu pracy jelit. Dodatkowo czekolada jest produktem sprzyjającym powstawaniu zaparć.

9. Wybieraj produkty gotowane, pieczone lub duszone – unikaj smażonych

Zmień nawyki kulinarne ograniczając spożycie tłuszczu. Zacznij przygotowywać potrawy na parze lub gotuj je, a mięsa piecz na ruszcie lub duś bez dodatku tłuszczu. Unikaj smażenia, duszenia po uprzednim obsmażeniu czy duszenia na tłuszczu zwierzęcym.

10. Pamiętaj o codziennej porcji:

– Forever Active Probiotic, który działa głównie w jelitach, gdzie uczestniczy w procesach trawiennych, pomaga w uwolnieniu substancji odżywczych do przyswojenia przez organizm, aby utrzymać go w zdrowiu i równowadze. Probiotyki są ze swej natury dość delikatne, łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury i kwasu żołądkowego. Z tych powodów FLP korzysta w Forever Active Probiotic z opatentowanej technologii kapsułkowania, która chroni probiotyki i uwalnia tę wyjątkową mieszankę sześciu szczepów dobrych bakterii dopiero po dotarciu do jelita grubego.

Jest to obecnie jedyna na rynku formuła sześciu szczepów probiotycznych zamkniętych w stabilnej kapsułce, która nie wymaga przechowywania w lodówce. Dodatkową zaletą Forever Active Probiotic jest to, że produkt ten współdziała z naszym opatentowanym Aloe Vera. Aloes działa jako „prebiotyk”, przyczyniając się do wytworzenia właściwego środowiska dla działania probiotyków.

– Stabilizowanego miąższu aloesowego Aloe Vera. Ten niezwykły napój wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, działa antycukrzycowo, antymiażdżycowo, polepsza przemianę materii, działa kojąco i leczniczo na cały przewód pokarmowy (wrzody żołądka, dwunastnicy), zwiększa energię i odporność, pobudza regenerację tkanek, wspomaga odchudzanie.

Można go również stosować zewnętrznie jako naturalny kosmetyk.

Opr. na podst. materiałów internetu.

trawienieukład pokarmowy

Comments are currently closed.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/